Tegenwoordig is er bij kinderen en (jong)volwassenen steeds minder noodzaak om te schrijven. Al op jonge leeftijd zijn kinderen bekend met de computer of tablet. Toch is schrijven een belangrijk onderdeel van de totale ontwikkeling van een kind.

Schrijven is een belangrijk onderdeel van de totale ontwikkeling van een kind.

Bij schrijven gaat het over het bewegen op papier maar ook over het vormen van letters en over het ordenen van die letters tot een leesbaar woord. Vlot en netjes leesbaar kunnen schrijven gaat helaas niet bij ieder kind vanzelf. Het kind doet zijn uiterste best om netjes te schrijven, is daardoor minder gefocust op de inhoud en maakt onnodig foutjes. Ook voor leerlingen op het voortgezet onderwijs is het van belang dat ze snel en netjes kunnen schrijven. Denk maar aan het maken van aantekeningen of toetsen met tijdsdruk. Niet leesbaar is fout!

Gelukkig is er iets aan te doen.

Schijftherapie is een brede aanpak, waarbij vanuit verschillende disciplines functioneel wordt gewerkt aan verbetering. Handschriftproblemen worden vrijwel altijd alleen gekoppeld aan problemen met de fijne motoriek. Maar schrijven is veel meer dan dat. Daarom kijken we ook naar de reflexen, het dominantiepatroon en wordt er indien nodig een visuele screening gedaan.